Puak Oklahoma Mahu Gabenor Stitt Dilucutkan Jawatan dalam Pilihan Raya Akan Datang
toto

Puak Oklahoma Mahu Gabenor Stitt Dilucutkan Jawatan dalam Pilihan Raya Akan Datang

Oklahoma secara tradisinya adalah benteng GOP. 20 tahun yang lalu sentiasa dimenangi oleh Parti Republikan dengan kira- kira 60% undi , dan sementara Negeri Sooner mempunyai kubu demokrasi yang baik juga, ia tidak cukup untuk pengeluaran macau memihak kepada Parti Demokrat. Ini mungkin akhirnya berubah kerana pesaing yang tidak mungkin telah menawarkan sokongannya di belakang Joy Hofmeister , calon Demokrat yang akan bertanding untuk jawatan Gabenor Kevin Stitt dalam beberapa minggu.

Bangsa-Bangsa Berpuak-puak Goyahkan Tidur Politik untuk Mengesahkan Calon
Ini adalah kali pertama puak-puak itu secara terbuka melemparkan topi mereka ke dalam lingkaran politik dan lebih pelik untuk melihat mereka mencari calon yang cuba menggantikan seorang warga Cherokee, penyandangnya. Tetapi puak-puak itu mempunyai sebab yang sangat baik untuk bangkit dari lena apolitik mereka, atau sekurang-kurangnya – hubungan yang bijak dengan politik negara.

Semasa menjalankan tugasnya, Stitt berjaya mengeruhkan banyak perkara setakat perkara puak. Sebagai permulaan, Stitt cuba untuk berunding sendirian tentang perselisihan suku kaum yang berkaitan dengan perjudian, yang Togel SGP mengancam untuk meninggalkan puak tanpa kawalan mereka terhadap industri sebagai pertukaran untuk kiriman wang yang besar kembali ke tabung negara, semuanya dihasilkan daripada perjudian .

Negara-negara puak Oklahoma dan Stitt telah lama mengecam isu ini. Kemudian, apabila keadaan kelihatan tenang, Stitt cuba membatalkan keputusan Mahkamah Agung AS yang memberikan kedaulatan puak. Dan, sebagai tambahan kepada semua itu, Stitt kemudiannya menamatkan usaha memburu dan memancing antara negeri dan puak . Semua penghinaan kecil ini dibina sehingga titik kritis dengan negara puak kini secara terbuka menyokong saingan Stitt.

Ketua pengetua Muscogee Nation, David Hill , tidak menghiraukan Stitt daripada kritikan, dengan alasan bahawa mana-mana gabenor yang cuba menguasai puak adalah memudaratkan Negeri Oklahoma. Stitt telah bertepuk tangan dengan keras atas tuduhan bahawa dia telah menyasarkan puak sebagai sebahagian daripada dendam peribadi. Gabenor berulang kali mengatakan bahawa dia bukan anti-India, sebaliknya pro-Oklahoman dan mana-mana undang-undang yang dicadangkannya adalah untuk faedah negeri dan bukannya merugikan negara-negara suku.

Sokongan Puak Mungkin Tidak Cukup untuk Merapatkan Jurang Antara Calon
Kompak perjudian yang Stitt cuba wujudkan dengan beberapa negara puak yang rela, iaitu dengan Kialegee Tribal Town dan United Keetoowah Band of Cherokee Indians, juga telah dibatalkan oleh Mahkamah Agung Oklahoma pada tahun SDY Hari Ini 2021. Secara keseluruhan, Stitt dan puak-puak itu berada di masing-masing tekak orang lain. Dengan 10% daripada Oklahoma diwakili oleh Orang Asli Amerika, perlumbaan di hadapan akan lebih dipertandingkan daripada yang biasanya dijangkakan dari Negeri Soon. Sama ada sokongan puak akan mengumpulkan undi yang mencukupi untuk membalikkan trend pengundian yang bersejarah masih kelihatan tidak mungkin.